Zrób to jesienią w warzywniku

by Jacek

Chłodnie dni i noce skłaniają nas do przeglądu zagonów warzywnych i przygotowania ich do kolejnego sezonu. W szklarni usuwamy już pomidory. Część nie wybarwiła się jeszcze, po zebraniu będą dojrzewać na okiennym parapecie.

Gdy temperatury spadają w nocy do kilku stopni powyżej zera, można spodziewać się, że wkrótce pomidory dopadną choroby grzybowe. Po usunięciu pędów pomidorów (wyrzucam je na kompost), dokładnie myję szklarnię myjką ciśnieniową. To ważny jesienny zabieg. Wystarczy woda, odradzam spalanie siarki w szklarni, zupełnie niepotrzebna chemiczna ingerencja. Wyściółkuję zagony kompostem i wysieję na zimę sałaty liściowe, rukole i musztardowce.

Pozostałe zagony także będę ściółkował kompostem, a na niektórych dodatkowo wysieję zielony nawóz lub szpinak. Zagon po pomidorach gruntowych, przeznaczony w przyszłym sezonie na cukinie, wyściółkuję kompostem i wysieję na nim szpinak na zbiór wiosenny.

Zagon po cukiniach przeznaczam pod pomidory, więc na kompostowej ściółce wysieję gorczycę, a w październiku wysadzę przez środek czosnek ozimy. Zagon z ogórkami przeznaczony zostanie na uprawę truskawek. Dodam do niego wiórów rogowych i kompostu, a pod koniec września będę sadził sadzonki truskawek. Zbieram także fasolę na suche ziarno. W przyszłym roku będą ją uprawiał w tym samym miejscu na zagonie. Fasola, jak i pomidor, są warzywami, które mogą rosnąć w jednym miejscu przez kilka lat.

Zapraszam na film na YouTube.

Przypominam inne jesienne filmy:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane posty