Planując warzywnik zastanów się najpierw jakie warzywa lubisz jeść. To one powinny być podstawą Twoich nasadzeń i wysiewów. Pomidory, ogórki, cukinie, sałaty, brokuły i kalafiory, marchew, buraki… Dodaj do tego zestawienia warzywa, które chciałbyś spróbować uprawiać na swoich zagonach. Może będzie to kukurydza, fenkuł, buraki liściowe, kapusta pak-choi…
Kolejny krok, to poznanie tych warzyw. Jak długi jest ich okres wegetacji, czy mogą rosnąć w półcieniu, czy są chłodno czy ciepłolubne? Dzięki temu będziesz mógł zaplanować przedplony, plon główny i poplony.
Nie przesadzaj z ilością wysiewów jednego warzywa. Chyba, że masz duży ogród i będziesz je przechowywać przez zimę. Ale pamiętaj, najsmaczniejsze i najwartościowsze są warzywa młode, zbierane wprost z zagonu.
Zapraszamy do słuchania.
Słuchaj podcastu na:
Odcinka posłuchasz również na kanale YouTube Naturalnie o Ogrodach:
139. Mądry warzywnik. Jak zaplanować warzywnik
[planowanie, płodozmian]
Zdjęcie: materiały własne