Jak wygląda mój plan na warzywnik w 2022 roku? W ogrodzie mam dziewięć zagonów o wymiarach 1,2 m x 3,5 m. Jeden zajmują truskawki w uprawie czteroletniej. Na pozostałych uprawiam warzywa, stosując płodozmian. Jest to warzywnik prowadzony bez przekopywania oraz bez stosowania nawozów sztucznych czy chemicznych środków ochrony roślin. Każdy zagon jest rozpisany na przedplon, plon główny i poplon.
Jak planuję pokażę na przykładzie zagonu pierwszego, który przeznaczony został na warzywa kapustne. Jako przedplon w kwietniu na zagon trafi rozsada bobu i groch cukrowy siany wprost do gruntu. Po zbiorach bobu i grochu, na przełomie czerwca i lipca, na zagon trafią brukselka i jarmuż z rozsady wysianej z końcem kwietnia. To jest plon główny, dlatego zagon pierwszy to zagon „kapustne”. Brukselka i jarmuż będą podsadzone sałatą liściową z rozsady z początku maja.
Ponieważ bób i groch gromadzą w brodawkach korzeniowych azot, to po zbiorach nie wyrywam korzeni, ścinam jedynie pędy. Korzenie strączkowych pozostawione w glebie będą karmić brukselkę i jarmuż, bo kapustne to żarłoczne rośliny. Późną jesienią zagon wyściółkuję kompostem.
Jak zaplanowałem pozostałe zagony obejrzyj w filmie!
[planowanie warzywnika, zakładamy warzywnik, płodozmian, uprawa współrzędna]