Kwietniowa kwadra liścia, od 2 do 8 kwietnia, to bardzo dobry okres nie tylko do wysiewu, ale także pikowania warzyw liściowych. Wysiane w marcu sałaty, kapusty, musztardowce, bazylie, cykorie i pozostałe warzywa liściowe pikujemy w fazie dwóch liści właściwych.
Siewki ostrożnie rozdzielamy, trzymając rośliny za listki, nie dotykając łodyżek. Jeżeli korzenie są zbyt długie, możemy je skrócić tak, aby zmieściły się w wielodoniczkach. Pikuję do wielodoniczek o rozmiarach komórek 4,5 cm×4,5 cm lub 5,5 cm×5,5 cm. Stosuję uniwersalne podłoże beztorfowe.
Zapraszam na film!
[sałata, sałaty, musztardowce, pikowanie, rozsady, warzywa lisciowe, kwiecień]
O uprawie sałat i warzyw liściowych możesz także posłuchać w 134. odcinku podcastu:
odc. 134 Jak uprawiać sałaty i warzywa liściowe